2021’de Çalışanları neler bekliyor?

2021 senesinde çalışanları ne bekliyor? 2021 iş hayatı yine ekran başında geçecek. Forbes’un öngörülerine göre salgının en çok vurduğu sektörler bu sene da toparlanamayacak, kariyer planları sil baştan yeniden oluşturulacak.

2020, işçi-işveren herkesin iş yaşamının salgından az veya çok etkilendiği bir yıl olarak tarihteki yerini aldı. Peki, yıla damgasını vuran kısıtlamalar sebebiyle ayrılmaz bir parçamız haline gelen uzaktan çalışma 2021 senesinde da gündemimizde olacak mı? İş hayatında ve kariyer planlarımızda bizleri neler bekliyor? Forbes dergisi, salgının belki de sonsuza kadar değiştirdiği iş yaşamında “yeni normalleşme ilgili öngörüleri araştırdı:

ZOOM İLE ÇALIŞMAYA DEVAM
Birçok insan için bunaltıcı olsa da, ofise dönmek o kadar da hızlı olacak gibi görünmüyor. Toplumun tümünün aşılanmasına dair planlar net olmadığı için pek çok şirketin 2021 planlarında ofise dönüş pek gözükmüyor. Birçok insan için Zoom toplantıları çekilmez hale gelse de, 2021 de müşteri ve iş ortaklarıyla yüz yüze buluşmalar çok mümkün olmadığı için yine ekran başında geçecek gibi görünüyor. Mesai bittiğinde çalışanlar bilgisayarlarından yine koşar adımlarla uzaklaşacak.

İŞSİZLİK ARTACAK
Maliyetleri kontrol etmek ve ayakta kalmak için kemer sıkan işverenler, bu sene da işten çıkarmalara devam edecek. Perakende, küçük işletme, lokanta ve mağazalardaki kan kaybı bu sene da sürecek. 2020 senesinde en çok kayıp veren otel, havacılık, hava yolu şirketleri, kruvaziyerler, petrol ve gaz, özel okul, lokanta, otomobil yedek parça ve eğlence sektörleri eski güzel günlerine bu sene da dönemeyecek. McKinsey raporuna göre, başta sanat, eğlence, otel, restoran, eğitim kurumları, ulaşım, imalat, gaz ve petrol sektörleri olmak üzere 2020’nin en çok vurduğu sektörler bu sene da toparlanma şansını yakalayamayacak.

Ministers offer conflicting return-to-work messages - Personnel Today

KARİYERLER DEĞİŞECEK
Çalıştıkları sektör salgından darbe alan pek çok insan kariyer planlarını değiştirmek mecburiyetinde kalacak. Birçok insan da, salgınla yükselişe geçen sektörlerde yeteneklerini geliştirmek için yeni eğitim programlarına başvuracak.

DEPRESYON ARTACAK

İş bulmak herkes için o kadar da kolay olmayacak. Yeni bir işe yerleşme süresi 6-12 ayı bulabilecek. İş bulamadığı ya da evden çalışmakta olduğu için depresyona giren ve tükenmişlik sendromu yaşayanların sayısı daha da artacak. Salgından en fazla etkilenen sağlık sektörü çalışanları ve esnafın ruh sağlığını koruması da hayati önem taşıyacak.

İŞYERİNE GİDİP GELME AZALACAK

Bir vakumdaymış gibi çalışmaktan ve izolasyondan nefret eden insanların sayısı giderek artıyor. İş arkadaşlarıyla yüz yüze iletişim kuramama ve kendisini yalnız hissetme duygusu, evden çalışan pek çok insanın işyerine bağlılık ve sadakat duygularını zedeledi. Kendi gelecekleri için daha çok endişelenen çalışanların işyerine bağlılıkları bu sene da azalmaya devam edecek. Bu da çok daha iyi bir iş bulmak için LinkedIn gibi platformlara CV gönderenlerin sayısında artışa neden olacak. İyi bir CV yazmak için uzman destek arayışı artarken, yüz yüze iş görüşmelerinin yerini online mülakatlar alacak. Başvuru mektupları ise kendisinizi anlatma fırsatı yaratabilmek için bugüne dek hiç olmadığı kadar kıymetli bir araç haline gelecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir